Álomból cirkusz

|

A legnagyobb showman

A cirkusz maga a csoda, és Phineas Taylor Barnum, a legendás Barnum cirkusz alapítója kétségtelenül csodatévőnek született.

 

A legnagyobb showman az a film, amiben kiderül, hogy Hugh Jackman énekelni is tökéletesen tud, Zac Efron pedig végre levetkőzi a High School Musicalben ráragadt szuper romi kosaras fiú karakterét és megmutatja, hogyan kell viselkedni egy igazi musicalben.

De ha ez nem lenne elég, a film még nagyon sok meglepetést tartogat. Michael Gracey rendezése olyan mesevilágba repíti a nézőket, ahol mindenki elhiszi, hogy nincs olyan álom, ami nem válhat valóra. Egy hely, ahol mindenki egyformán fontos, értékes és szeretetre méltó, legyen az kicsi, nagy, szép vagy torz.

Ez Mr. Barnum cirkusza.

A szemfényvesztés hercege, az önreklám Shakespeare-je vagy csak egyszerűen a világ legnagyobb csalója – ilyen és ehhez hasonló, csodálatról és egyben megvetésről is egyaránt árulkodó jelzőkkel illették kortársai a 19. századi Amerika egyik leghírhedtebb és legellentmondásosabb figuráját,  P.T. Barnumot.

Megteremtette a szórakoztatóiparnak azt a harsány és gátlástalan, az emberek legalantasabb igényeire építő, a jó ízléssel és a józan ésszel kevés kapcsolatot tartó válfaját, amit a kulturált, esztéta hajlamú európai ember egyszerűen ki nem állhat.

Pedig a cirkusz maga a csoda, és Phineas Taylor Barnum, a legendás Barnum cirkusz alapítója kétségtelenül csodatévőnek született.  Lángész volt, sokak szerint egy olyan zseni, akinek hihetetlen, mesés dolgok születtek meg a fejében, amiket valósággá is tudott változtatni.

Most a mozivásznon újjászületik Mr. Barnum legnagyobb showja. Egy látványos, szemet kápráztató kavalkád, amiben fény derül a világ legkülönösebb cirkuszigazgatójának életére és élete főművének, a Barnum cirkusznak a titkára. Arra, hogy a szegény sorsú, koldulásra kényszerülő kisfiú felnőtt férfiként hogyan éri el gyerekkori álmait. Az álmok csak akkor válnak valóra, ha hiszünk abban, hogy semmi sem lehetetlen, főleg akkor, ha megtaláljuk azt a társat, aki mellett biztonságban tudhatjuk álmainkat, és ő képes velünk álmodni.

Történetünk főhőse Mr. Barnum (Hugh Jackman) már kisgyermek korában megtalálja élete szerelmét. Az első képkockákon egy mélyszegénységben élő kisfiút ismerünk meg, aki szabó édesapjának kisinasa, majd egyik napról a másikra árván marad. Nincs semmije, csak a fantáziája és abból született álmai, amihez kifogyhatatlan hite párosul, biztos benne, hogy egy napon a magára képzelt vörös bársony frakkban ő lesz a legnagyobb showman, és hogy övé lesz annak a szőke lánynak a szíve, akibe gyerekkora óta szerelmes.

Barnum és Charity (Michelle Williams) szerelme legalább akkora varázslat, mint maga a cirkusz. Házasságuk első éveiben nincs másuk az egymás iránt érzett, soha el nem múló szerelemnél. Lányaikat anyagi nélkülözésben, de szeretetben nevelik, a helyzetet tovább nehezíti, hogy a férj elveszíti addigi munkahelyét. Ám ezen az álmatlan éjszakán egy olyan ötlet fogan meg benne, ami örökre megváltoztatja a család életét.

Az éjszakai látomásból egy olyan új, színekkel teli világot teremt felesége, lányai és az egész város számára, amiben mindenki azonos figyelmet kap, és nincs különbség ember és ember között. Nemtől, kortól, bőrszíntől függetlenül mindenki lehetőséget kap, hogy önmaga legyen és valóra váltsa vágyait Barnum cirkuszában. Így bontakozik ki az álom az álomban, hiszen a showman olyan társulatot hoz létre, amiben olyan embereknek ad otthont, és kovácsolja őket családdá, akiket azelőtt a saját anyjuk is letagadott. De most szabadon vállalhatják fel hiányosságaikkal együtt óriási tehetségüket is.

A musical átfogó képet ad arról, hogyan juthatunk a porból egészen a csillagok fölé, ahol a siker édes amnéziájában már nem emlékszünk rá, hogy honnan jöttünk és mi is motivált minket a kezdetekkor. Az egyre jobban virágzó cirkusz fölött akkor borul be az ég, amikor az épp a legnagyobb népszerűségnek örvend. Míg a társulat a telt házas közönséget, addig Mr. Barnumot egy londoni énekesnő, Jenny Lindt (Rebecca Ferguson) bűvöli el, akinek hamar felajánlja segítségét és turnét szervez a dívának. Pillanatok alatt a csúcs fölött találják magukat, és a nő beleszeret a porondmesterbe. Mrs. Lindt a viszonzatlan érzelmeket egy lencsevégre kapott és az újságok lapjairól visszaköszönő csókkal bosszulja meg.

Mire visszaér a kudarcba fulladt turnéról Phineas, felesége lányaival együtt elhagyja. Munkatársa Phillip (Zac Efron) egyedül nem tudja kordában tartani a cirkuszt, és a szörnyszülötteknek tartott társulat ellen lázongó tömeget, így azok egyik éjjel felgyújtják az épületet és Barnum művészei fedél nélkül maradnak.

De a történet mégis happy and-el végződik. Mert bármilyen giccses is, a Barnum-filozófia szerint, ha valamiben erősen hiszünk és vannak, akik velünk álmodják álmainkat, azok mindig valóra válnak.

A legnagyobb showman a Magyar Film Adatbázison

CÍMKÉK: