A boldogság ügynöke új előzetest kapott

|

A magyar-bhutáni dokumentumfilm május 2-től a mozikban

Zurbó Dorottya filmje, A boldogság ügynöke a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál után a szintén amerikai True/False Film Festen szerepelt, az első hazai premier előtti vetítése pedig március 20-án, a boldogság világnapján lesz a Doku7 Erzsébetvárosi dokumentumfilmfesztivál keretében. Most megérkezett a film teaser előzetese.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezők, „A boldogság ügynöke” című filmben, a negyvenes éveiben járó Amber Gurung életét mutatják be. Bhutánban, ahol a lakosság mindössze 700.000 fő, a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőíves felmérésekkel mérik a boldogságszintet. Az így összegyűjtött adatok alapján fejlesztési terveket dolgoznak ki, melyek fő célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogságindexét”.

A film főszereplője, Amber, elszigetelt falvakba látogat, hogy megismerje a bhutáni társadalom mindennapjait. A nézők intim betekintést nyernek abba, hogy mi teszi valóban boldoggá őket, és felvetődik a kérdés, hogy egyáltalán mérhető-e a boldogság. A történet nemcsak az emberek vágyait mutatja be, hanem Amber személyes útját is, akinek legnagyobb álma, hogy megtalálja a szerelmet.

A magyar közönség először a doku7 keretében láthatja ezt a Sundance Filmfesztiválon is díjazott alkotást, a boldogság világnapján, március 20-án 20:00-kor az Art+ Cinemában. A vetítést közönségtalálkozó követi, ahol Zurbó Dorottya válaszol a forgatással kapcsolatos kérdésekre, beszél arról, hogyan lehet Bhutánba utazni, hogyan működött együtt a magyar-bhutáni rendezőpáros, és mik voltak a több évszakos forgatások legnagyobb kihívásai a himalájai terepen.