A 17. CineFest díjazottjai

|

Átadták a díjakat a 17. CineFest szombati záróünnepségén

A képek forrása: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, Fotó: Varga Amanda

A CineFest Fődíját, a Pressburger Imre-díjat, A szerencse és a képzelet kereke c. filmjéért, Ryûsuke Hamaguchi japán rendező nyerte, a fesztivál Nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, Christos Nikou rendező Almák c. alkotásának ítélte a zsűri, a Közönségdíjat pedig Kis Hajni Külön falka c. filmje kapta. A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a záróünnepségen Posztumusz Életműdíjjal tüntette ki Jankovics Marcellt.

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kilenc napja alatt magyar és nemzetközi filmpremierek, és izgalmas szakmai programok követték egymást, neves hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra.

A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén a világhírű rendező, Tony Gatlif volt, aki a fesztivál Életműdíját a nyitóünnepségen vette át. A CineFest vendége volt idén Daniel Olbrychski lengyel színészóriás is, Jancsó és Wajda emblematikus színésze, akit a fesztivál, a nyitógálán, az Európai mozi nagykövete-díjjal tüntetett ki. Sean Baker rendező és Simon Rex főszereplő a Red Rocket c. filmjükkel érkeztek a CineFestre és maradtak több napon át a miskolci fesztiválközönséggel.

Enyedi Ildikó a stábjával együtt kísérte el  A feleségem története c. filmjét Miskolcra, csakúgy, mint az elsőfilmes rendező, Kis Hajni, aki a Külön falka c. közönségdíjas alkotásával érkezett a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra. Az idei Zukor Adolf-díjas görög rendező, Christos Nikou is tiszteletét tette Miskolcon, Almák c. alkotása elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját is. Chema García Ibarra spanyol rendező közönségtalálkozón is beszélgetett a CineFesten a filmrajongókkal, A szent lélek c. filmje a Fipresci (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díját kapta nagyjátékfilm kategóriában.

Káel Csaba

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Pressburger Imre-díj, a CineFest fődíja

A szerencse és a képzelet kereke (WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY)

Rendező: Ryûsuke HAMAGUCHI

Japán

Részlet a zsűri indoklásából:

„A díjat egy olyan film nyerte, ami lenyűgözött minket varázslatosságával, játékosságával és azzal ahogyan a maga alázatos, gyönyörű, intelligens és finom módján megmutatja milyenek a nők”

Zukor Adolf-díj, a CineFest nagydíja

Almák, (APPLES) Rendező: Christos NIKOU

GÖRÖGORSZÁG, LENGYELORSZÁG, SZLOVÉNIA

Részlet a zsűri indoklásából:

„A zsűri nagyra értékelte a film különleges látásmódját, amiben keveredik a fekete humor és a létkérdéseket feszegető filozófiai mélység. Christis Nikou ígértes tehetség, aki egyszerre képes gondolatokat ébreszteni és álomszerű atmoszférát teremteni.”

CineDocs kategória díja

Kertrendezés, (TAMING THE GARDREN) Rendező: Salomé JASHI

GRÚZIA, SVÁJC, NÉMETORSZÁG

Részlet a zsűri indoklásából:

„Lírai alkotás korunk társadalmáról, melynek annyi rétege és olvasata van, hogy mindenki megtalálja benne a hozzá legközelebb állót. A film egyszerre szól emlékekről, kapzsiságról és a természetről, és mindezt egy sokkal nagyobb ívű narratívába szövi bele. Csendes film, ami meglepően hangosan kiált.”

Legjobb rövidfilm

Dustin, Rendező: Naïla GUIGUET

FRANCIAORSZÁG

Részlet a zsűri indoklásából:

„Nagyon fontos történet személyes szabadságról és az elfogadás iránti vágyról. Gyönyörűen összerakott, lenyűgöző alkotás, olyan film, ami nem ítélkezik. Mindannyian tanulhatunk a rendező nyitottságából.”

CineNewWave kategória díja

Pá, kis panelom!, Rendező: Darabos Éva

MAGYARORSZÁG

Részlet a zsűri indoklásából:

„Egy evidenciának hitt hely és a mindennapi tapasztalatok sajátos, szemet felnyitó olvasata. A rendező szürreális karaktereken keresztül mutatja meg annak a helynek a szívmelengető árnyalatait, amit épp elhagyni készül.”

Dargay Attila-díj a magyar animáció ifjú tehetsége részére

Pá, kis panelom! Rendező: Darabos Éva

MAGYARORSZÁG

Részlet a zsűri indoklásából:

„Darabos Éva bájos, ötletes, néha szürreális filmjein látszik, hogy alkotója rendkívüli nfantáziával bír. Biztos kézzel kezd filmjei megvalósításához és az eredménymindig egy egyedi látásmódú alkotás.”

CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja

Én vagyok a te embered (ICH BIN DEIN MENSCH), Rendező: Maria SCHRADER

NÉMETORSZÁG

Részlet a zsűri indoklásából:

„Az érdekes alapötlet megvalósításának művészi színvonala; több síkon is értelmezhető története, az utópia-disztópia határán lebegtetett narratíva; modern korunk összetett, egymásnak gyakran ellentmondó – nők esetében szinte teljesíthetetlen – elvárásainak kritikája; az emberi kapcsolatok nyilvánvaló kiüresedésének vígjátéki elemekkel való bemutatása; az azonnali vágybeteljesítés mint motiváció, az anyagi javakkal és embertársakkal való kapcsolatainkban is tetten érhető „pazarló, fogyasztói kultúra”; a remek színészi munka; néhány jelenet költőisége; az erős üzenet; a kezdetben a főszereplő Almával, majd akár az android Thommal való empátia… révén az Én vagyok a te embered című 105 perces német film a nagyközönség számára vonzó, könnyen emészthetőnek tűnő, szórakoztató, üde, mégis elgondolkodtató, érzékenyítő film lehet az európai és tengeren túli művészmozikban.”

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja

Almák (APPLES), Rendező: Christos NIKOU

GÖRÖGORSZÁG, LENGYELORSZÁG, SZLOVÉNIA

Részlet a zsűri indoklásából:

„Az Almák című film olyan helyzetet dolgoz fel, ami sok szempontból rárímel a mai, nehézségekkel teli „járványkorszakra”. Megoldást kínál a veszteségek kezelésre és az élet értelmének újbóli felfedezésére.

Tűpontos, minimalista vizuális világával arra ösztönöz minket, hogy felfedezzük a felebarátaink szeretetében rejlő gyógyító erőt, és képesek legyünk valóban élni, túl a közösségi média által generált elszigeteltségen.

Az Almák az emberi kapcsolatok sokféleségére is felhívja figyelmünket, megmutatja azt a komplex egészet, amit embernek nevezünk és lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk az élet spirituális jelentésén.”

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a nagyjátékfilm kategóriában

A szent lélek (ESPÍRITU SAGRADU), Rendező: Chema García IBARRA

SPANYOLORSZÁG, FRANCIAORSZÁG, TÖRÖKORSZÁG

Részlet a zsűri indoklásából:

„A nyertes film olyan kortárs problémákra hívja fel a figyelmet, mint az összeesküvéselméletek terjedése és az agymosás, a gyermekek elleni erőszak és az emberkereskedelem. Mindezek művészi megjelenítéséhez a rendező egyedi humort alkalmaz, mely hozzásegíti a nézőket, hogy együtt érezzenek a hősökkel. A film látványvilága lenyűgöző, és a rendező kivételes teljesítményt nyújt az amatőr szereplők rendezése terén.”

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a CineNewWave kategóriában

Srác a hídon, Rendező: Amanda COSTA DE SOUSA

MAGYARORSZÁG

Részlet a zsűri indoklásából:

„A nyertes film korunk olyan fontos, kihívást jelentő problémáira mutat rá, mint hogy hogyan álljunk ki magunkért és másokért. Teszi mindezt rendkívül hatékonyan mind a filmi kifejezésmódot, mind a rövid játékidő kihasználását tekintve.”

Közönségdíj

Külön falka, Rendező: Kis Hajni

MAGYARORSZÁG

Kiss Hajni – Külön Falka

CÍMKÉK: