Szlovén filmnapok

|

 Toldi Távmozi, május 6-8.

Május 6-8. között, online, a Toldi Távmoziban rendezik meg az ötödik Szlovén Filmnapokat. A filmek eredeti nyelven, magyar és angol felirattal lesznek elérhetőek, a vetítések után pedig beszélgethetünk is az alkotókkal.

A 2021-es Szlovén filmnapok nyitófilmje csütörtökön 20.30-kor a Frenk vagyok című 2019-es filmdráma, mely után az alkotók a közönség online feltett kérdéseire válaszolnak. Metod Peveccel rendezővel és a film Martin Scorsese-vel is forgatott női főszereplőjével, Katarina Čassal-al egy Zoom videohívásban beszélgethetnek tolmács segítségével.

A háromnapos esemény során bemutatkozik Szlovénia Oscar-nevezettje, a 2019-es Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert A gesztenyeerdők meséi, valamint Damjan Kozole rendező nemzetközi filmfesztiválokat bejárt Féltestvér című alkotása. A filmnapokat a Szlovén Filmközpont a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezi.

Katarina Čassal – Frenk vagyok

A szlovén filmművészet Magyarországon kevéssé ismert, alkotásait azonban nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Ezen a három kortárs filmen keresztül hozzánk közeli, mégis új perspektívából megvilágított életérzéseket fedezhetünk fel. Családunk múltjának titkai, fény, amely keresztülhatol a történelem sötét fellegein és a testvéri kapcsolatok viszontagságai – húsba maró történetek úgy, ahogy azt szomszédjaink látják.

További információ és jegyek a Távmozi oldalán.

CÍMKÉK: