Mozi a Bazilika előtt

|

4. Budapesti Klasszikus Film Maraton szeptember 21-26

A Budapesti Klasszikus Film Maraton négy estére újra szabadtéri mozivá alakítja a Szent István Bazilika előtti teret, hogy magyar és nemzetközi filmklasszikusokat élvezhessen a közönség. Ráadásul teljesen ingyenesen. Szegénylegények, Az óceánjáró zongorista legendája, János vitéz, Harmadik típusú találkozások – a frissen felújított filmeket 130 négyzetméteres óriásvásznon, sztárvendégek részvételével vetítik.

Szeptember 22-én szerdán este fél 8-kor a Szent István téri szabadtéri vetítésen a Szegénylegények című filmjével az idén 100 éve született Jancsó Miklósra emlékezik a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A Szegénylegények a magyar filmtörténet mérföldköve, Martin Scorsese szerint a világ egyik legjobb filmje, amelynek képi és narratív virtuozitása mind a mai napig letaglóz.

Szeptember 23-án csütörtökön Az óceánjáró zongorista legendája című filmet vetítik a Bazilika előtt. A felejthetetlen alkotás Giuseppe Tornatore rendezésében 1988-ban készült, a világhírű magyar operatőr, Koltai Lajos fényképezte.

Szeptember 24-én, pénteken a János vitéz című rajzfilmklasszikus mutatkozik be felújított változatban. A lélegzetállítóan virtuóz, színpompás, zenés János vitéz-zel a Maraton a magyar animáció megkerülhetetlen alakjára, Jankovics Marcellre emlékezik. Levetítik a rendező Oscar-díjra jelölt rövidfilmjét is, a gyerekeknek pedig meglepetéssel készülnek a fesztivál szervezői.

János Vitéz

Zsigmond Vilmos fényképezte Steven Spielberg sci-fijét is, a Harmadik típusú találkozások-at, amelyet szeptember 25-én, szombaton láthat a közönség. A film operatőri munkájáért 1978-ban a legendás magyar operatőr Oscar-díjat kapott.

A fesztivált szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban nyitják meg ünnepélyesen Jókai Mór regényének első filmváltozatával, a digitálisan felújított Az aranyember vetítésével. A filmet 1918-ban még Magyarországon, az a Korda Sándor rendezte, akit később Alexander Korda néven a brit filmipar alapítójaként tisztelnek világszerte. Az aranyember-hez Farkas Bence írt új zenét, amely a vetítés kíséreteként hangzik el a megnyitón. Az estén eddig sosem látott felvételeket láthat majd a közönség, amelyeket a Lumiere testvérek forgattak 125 évvel ezelőtt, és a budapesti közönség is láthatott 1896-ban az első magyarországi vetítések alkalmával. Az igéző képsorokat Szabó Ádám harmonikazenéje kíséri majd élőben. A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság által készített animációs rövidfilm is műsoron lesz, amely az első magyar film, A táncz (1901) keletkezését mutatja be.

A Maraton egyik legnépszerűbb eseményének ígérkezik Keleti Márton 1962-ben készült vígjátéka, az Esős vasárnap szeptember 26-i vetítése az Urániában. A sztárszereposztás és a lendületes történetvezetés igazán élvezetessé varázsolják az alkotást, amelyen nem fog az idő. A vetítést követő közönségtalálkozón részt vesznek a film főszereplői: Béres Ilona, Halász Judit, Tordai Teri, Bodrogi Gyula és Mécs Károly.

A Budapesten született Halász Jánost (John Halas) a filmtörténet a brit animáció atyjaként tartja számon. Szeptember 22-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható a rendező világhírű George Orwell-adaptációja, az Állatfarm. Az est vendége lesz John Halas lánya, Vivien Halas rendező.

Állatfarm

A 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton vetítésein és szakmai előadásain több mint huszonöt nemzetközi szakember vesz részt a Müpa auditóriumában és a Francia Intézetben délelőttönként. Szó lesz filmmegőrzésről, filmtörténetről, restaurálásról, alternatív forgalmazási utakról a Covid alatt és után, a közönség újraépítéséről és a filmarchívumok kreatív feladatairól. Az előadók között lesz a Pathé Alapítvány vezérigazgatója, az olasz, a francia, a dán, a holland, a német, az osztrák, a portugál, a belga, a cseh, a lengyel és a szlovák filmarchívumok képviselői.

A Maraton némafilmes koncertekkel, a hollywoodi magyarok világhírű alkotásaival, gyermek és családi programokkal várja vendégeit minden helyszínen kedvezményes jegyárakkal.

További részletek és program a Maraton weboldalán.

CÍMKÉK: