20. alkalommal is Verzió

|

November 22-29. között 82 dokumentumfilm, 3 helyszínen

Az emberijogi dokumentumfilmek magyar fellegvára, a Verzió huszadik évfordulója alkalmából nagyobbra nőtt, mint valaha: összesen 82 hazai és nemzetközi, rövid- és egészestés dokumentumfilm közül válogathat három helyszínen a közönség egy teljes héten át, november 22-től.

A 82 film közül többet ingyenesen, regisztrációval lehet megtekinteni, de filmposzter- és fotókiállítás, illetve VR-alkotások és szakmai programok, mesterkurzusok sora várja az érdeklődőket.

A Peter Nestler retrospektív nyolc alkotása három blokkban tekinthető a Corvin moziban november 25-én, 26-án, 27-én, 28-án és 29-én. Azok után, hogy az elmúlt két évtizedben a világ fesztiváljai újra fölfedezték Peter Nestlert, az idei Verzión, Budapesten, a művészi és személyes életút egyik legfontosabb helyszínén is foglalkozhatunk a rendezővel, akit Jean-Marie Straub a háború utáni német film legfontosabb alakjának nevezett.“Kibékíthetetlen dokumentumfilmes” – foglalta össze Nestler ars poeticáját Straub.

A Verzió Specials visszatekintő program, amelyben négyet emelünk ki az elmúlt évek filmjeinek sokaságából. Egy-egy alkalommal lehet elcsípni a Colectív, a Sonita, a Nincs hová bújnod és a Panaszbíróság című filmet is. Különlegesség, hogy a kínai Panaszbíróság című dokumentumfilm rendezője, Zhao Liang személyesen is jelen lesz a fesztiválon, és közönségtalálkozón lehet vele beszélgetni.

Panaszbíróság
Forrás: Mubi

A Budapesti város/arc/képek szekció rövid és sokszínű válogatás: nemhogy teljességre nem törekszik, csak pillanatokat, (emlék)képeket mutat fel – Budapest-víziókat, városverziókat, tereket és embereket hoz egy kicsit közelebb hozzánk. A programban a Budapest, amiért szeretem, a Corvin variációk, a Szabadkikötő és a Városlakók című filmek lesznek láthatóak.

A Sinéad O’Connor életéről szóló sokszorosan díjazott Nothing Compares című film egyetlen alkalommal lesz látható a moziban. A film az énekesnő profetikus kijelentéseire és tetteire koncentrál az 1987 és 1993 közötti időszakból, és kortárs feminista szemszögből vizsgálja ennek a félelmet nem ismerő úttörőnek az örökségét. A vetítésre a Toldi moziban igényelhetők az ingyenes jegyek.

A 20. Verzió részletes programja és további információk a fesztiválról a Verzió weboldalán érhető el.

CÍMKÉK: