Nyolc Ág Művésztábor Kámban

|

Fiatalokról, fiataloknak

Augusztus 12-től 15-ig három napon át rendezték meg az I. Nyolc Ág Művésztábort a Vas megyei Kámban. A résztvevők csodás élményekkel gazdagodtak az idilli környezetben.

Fotók: Bodorkós Máté

Mondhatnám, hogy a nyugalom szigetére kerültünk, a külvilág puszta vízióként zárkózott el a résztvevők elől és kizárólag ez a kis idilli falu, valamint a művészet határtalan vonzása volt az, ami lüktetett mindenkiben. Három napra kilépni a 21. század pörgős világából felért egy újjászületéssel.

Irodalom – augusztus 12

Az első nap délután került sor az első előadás-játék szituációra; egy versírós feladatra, mely Nietzsche ön-élet-hazugság filozófiájára épült. A táborozóknak a félelmeiket jellemző melléknevekkel kellett versszakokat írniuk, majd 3-4 fős csoportokban megkomponálni és előadni azokat.

Természetesen egy tábor sem telhet el tábortűz nélkül. Sötétedésre sikerült megrakni az ihletet adó tüzet. Rögtönzött irodalmi műhely verődött össze, ahol minden dalt vers követett. Nagyszerű érzés volt, ahogy megnyíltak egymás előtt a táborlakók, baráti társaságok alakultak, majd hosszas diskurzusok követték az elhangzó műveket, hajnalig.

Zene – augusztus 13

Délután indult a zenei nap, a zene 0-24-ben hívei voltak a szervezők, majd a fél tábor útra kelt, míg a többiek hangoltak, zenéltek vagy éppenséggel aludtak. A túra során bejártuk a kámi Virághegy csodálatos szőlőseit és egy kedves helyi pincegazda vendégül is látott minket. Erdőkben csatangoltunk források után kutatva, hiszen ha van falu, aminek nincs párja erdők és források terén, akkor az csak Kám lehet. Az esti órákra érkeztünk vissza, ekkor kezdtek a nap fellépői zenélni. A koncerteket az Újvilág utca teljes csapata zárta. Jó érzés volt utólag visszahallani a falusiaktól, hogy többen is az utcára és a környékre kiülve hallgatták a tábor énekét.

Képzőművészet – augusztus 14

A harmadik napon a vizuális művészetek kapták a legnagyobb szerepet. Vincze Márton tartott „napindító” előadást a művészetek és pénz kapcsolatáról, végül beszélgetést folytattunk a szombathelyi Képtár helyzetéről. Az egész napot végigkísérte egy Land Art nevű játék: természeti elemekből kellett vers- és dalszöveg-részleteket és érdekes szókapcsolatokat illusztrálni. Az éjszaka hangulatáról Puskás Mátyás gondoskodott, valamint kedvenc Ajkai triónk, Cserményi Zsombor, Horváth Máté és Bándi Máté.

A tábor a művészet szabadsága jegyében zajlott, mindenki megmutathatta magát, meghallgathatta társait és el tudott beszélgetni olyan gondolatokról, amelyek máskor nem hangzanak el.

CÍMKÉK: