Kapolcs kicsiben is nagy élmény

|

Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye idén ünnepelné 30. születésnapját. A koronavírus-járvány ugyan lehetetlenné teszi, hogy méltóképpen, a fesztivál megszokott idejében és rendjében teljen el ez a tíz különleges nap, ugyanakkor a szervezők nem csüggednek és bízva a jövő nyárban és a békében, ősszel egy kis hiánypótlással kedveskednek a Völgy szerelmeseinek. A Művészetek Völgye szervezőivel beszélgettünk a járványhelyzet miatt elmaradt fesztiválról, annak szeptemberi alternatívájáról.

Fotók: Művészetek Völgye

Oszkó-Jakab Natália fesztiváligazgató

Tavalyi interjúnk során azt éreztem, hogy egy erős vezető vagy, aki természetes magabiztossággal igyekszik vezetni ezt az egyedülálló fesztivált. Amikor a járványhelyzet miatt korlátozások léptek érvénybe, akkor mi volt az első gondolatod? Temetted-e magadban a Völgyet, vagy rögtön életbe lépett a B-terv?

A járványhelyzet beálltával csapatszinten folyamatosan figyeltük a szomszédos országok tendenciáit, emellett szakmai egyeztetéseken vettem részt; ezek alapján már a bejelentések előtt számolnunk kellett azzal a lehetőséggel, hogy el kell engedjük a nagy fesztivált. El kellett döntenünk, hogy ha úgy alakul a helyzet, szeretnénk-e ilyen bizonytalanságban B-tervet, és ha igen, mi legyen az. Úgy éreztem, hogy a döntésem jelen esetben túlmutat ezen az éven, a csapatom egyben tartását és a művészek, a háttéripar szereplőinek segítését, túlélését is szolgálhatja egy megfelelő B-terv. A szomorkodás és a kárba veszett eddigi munkánk feletti sajnálkozás helyét szinte azonnal átvette a tervezés és megszületett a Völgyhétvégék ötlete. Nem volt egyszerű az újratervezés, de nekem ilyenkor muszáj 100%-ban motiváltnak maradnom, hiszen ezzel tudom húzni a csapat hozzáállását, hangulatát is, akik remekül helytálltak ebben a nehéz helyzetben.

Mit üzensz azoknak, akik szívében sebet ejtett az idei fesztivál elmaradása? Lehet-e a Völgyhétvégéket valós alternatívának tekinteni (ősszel van, részekre szedett és kevesebb program)?

A Völgybe látogató közönség különleges közösség, a programok mellett ők teszik azzá a Völgyet, ami. Nagyon kedves visszajelzéseket kaptunk mindenkitől, ezért is éreztük azt, hogy ha nem is úgy, ahogy a korábbi években megszoktuk, de lehetőséget biztosítunk a találkozásra. A Völgyhétvégék egészen mások lesznek, mint a Művészetek Völgye. Lassabb lüktetésű, kevesebb programmal és a korlátozások miatt jóval kevesebb látogatóval, de minőségi szórakozást ígérünk, koncerteket, előadásokat, sok játékot és aktív programot. És hát Kapolcs ősszel is gyönyörű!

Oszkó-Jakab Natália fesztiváligazgató

Hogyan értékeled a viszonylag széles piaccal rendelkező hazai fesztiválközösség helytállását? Vannak-e összefogások, vagy mindenki a saját sebeit nyalogatja? Veszélyben van-e a jövő nyári Művészetek Völgye?

A mindannyiunkat érintő helyzet kapcsán sokat egyeztettünk egymás között, megerősödött a fesztiválszervezői közösség. A Művészetek Völgye (és sok más fesztivál) sorsát nagyban befolyásolja, hogy miként változnak a látogatói szokások. A minél nagyobb számban, elővételben vásárolt jegyek azok, amik segítik a fesztiválszervezők tervezési folyamatait, és ez az, ami gazdaságilag is meg tudja menteni a szektort.

Mit szólnak a kapolcsiak és a többi falu lakói a keletkezett űrhöz?

Nyilván mindenki megérti a jelenlegi helyzetet, és inkább talán az lett volna nagyobb probléma, ha júliusban több ezer ember ellátogat a viszonylag öregedő lakossággal rendelkező településekre.

Petneházy Flóra programkoordinátor, a könnyűzenei nagyszínpad felelőse

Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy az óránként változó helyzetben koncerteket, fellépéseket szerveztél: idegőrlő szélmalomharc lehetett. Mesélsz erről a tavaszi, nyár eleji időszakról?

A Völgyhétvégék ötletének megszületése után, a kezdeti időszakban az volt a fő célunk, hogy a lehetőségekhez képest a nagyfesztivál programjából minél több zenekart átemeljünk az őszi műsorba, és minél több zenekarnak, társulatnak, kiállítónak adjunk egy biztos pontot az évben, ami bennünk és bennük is tartja a lelket az idei nehézségek mellett. Mindenki hihetetlenül segítőkész és rugalmas volt az újraszervezésben, minden eddiginél jobban lehetett érezni, hogy közös a célunk, így ez gördülékenyen ment. Figyelnünk kellett viszont arra, hogy úgy állítsunk össze színes és tartalmas programot, hogy szem előtt tartsuk, a Völgyhétvégék lüktetése teljesen más lesz, hiszen másnak is kell lennie mindannyiunk egészsége és biztonsága érdekében. Szerintem nagyon izgalmas négy hétvége áll előttünk, ami tökéletesen fog passzolni az őszi hangulathoz és abban biztosak vagyunk, hogy Kapolcsra jönni kicsiben is nagy élmény lesz.

Petneházy Flóra programkoordinátor

Hogyan fogadták el a művészek, hogy idén nem töltekezhetnek a Völgyben? Mivel „kárpótoljátok” magatokat, a völgylakókat, a fellépőket ősszel? Melyik eseményt várod a legjobban, és melyiket ajánlod annak, aki ebben a furcsa helyzetben jár ott először?

Mindenki teljesen megértő volt. A 30. Művészetek Völgye jövő évben kerül megrendezésre és az idén meghívott fellépőket szeretnénk megtartani, így jövőre biztosan találkozhatunk velük a Völgyfalvakban, de többen jelezték, hogy eljönnek ősszel is, hiszen nem telhet el egy teljes év Völgyérzés nélkül… A hétvégék alatt kirándulások, workshopok, koncertek, irodalmi programok, filmvetítések várják a látogatókat és hivatalosan is megnyílik Kapolcs új főtere, ahol többek között az Erik Sumo Band 15. születésnapi koncertjét is hallhatjuk, de összeáll a Bohemian Betyars és a Parno Graszt is egy közös koncert erejéig. Kíváncsian várom a Nemzeti Filmintézet Némafilm zeneíró pályázatának nyertes előadásait, a retró kertmozit a vegyesbolt falán, Ferenczi Gyuriék koncertjét a Kaláka Versudvarban, és Iamyank live ensemble koncertjét is biztosan meg fogom hallgatni, aminek az ötlete még pár éve a Völgyben született meg. Aki először jár a Völgyben, annak azt ajánlom, hogy érkezés után nyissa ki a programfüzetet, csukott szemmel válasszon ki egy programot és kísérletezzen, nem fogja megbánni!

Ernhaft Attila gazdasági vezető

Milyen alapokon nyugszik a Völgy válságmenedzsmentje? Van elég jegyvásárló, támogató, esetleg állami segítség, amely biztosítja a Völgyhétvégéket és a következő évet?

A fesztivál finanszírozása több lábon áll. Egy részét a jegybevételek adják, egy másik részét pályázatok, támogatások. Szerencsére a szponzori, kereskedelmi bevételek is minden évben növekednek, továbbá vannak magánpártfogóink is. Ahogy a legtöbb fesztiválnak, nekünk sincs állandó, fix támogatásunk, így ez az időszak nagyon nehéz, hiszen szinte minden bevételtől egyik napról a másikra elestünk. Ennek ellenére, úgy néz ki, hogy egy az elmúlt hetekben elfogadott javaslat szerint a fesztiváloknak is lesz lehetőségük pályázni, ezzel a működési veszteséget csökkenteni. Nagyon hamar reagáltunk és gyorsan döntöttünk az átszervezés mellett, így azt gondoljuk, hogy az idei év számos kompromisszummal és a látogatók hatalmas támogatásával túlélhető. A jövő évi fesztivál már előkészítő fázisban van, annak a költségvetése egyeztetés alatt, hamarosan megkezdjük a támogatókkal való tárgyalásokat is, abban bízunk, hogy a 30. fesztivált jövőre méltóképpen tudjuk megünnepelni az idei elmaradás után.

Ernhaft Attila gazdasági vezető

A Völgy köré nagyon erős helyi és országos közösség épül. Őket nem tervezitek bevonni akár támogatói jegyek vásárlásával, akár más módon?

Meglátásunk szerint a pandémia időszaka mindenkit érintett valamilyen szinten, jelenleg nem gondolkodunk azon, hogy támogatói jegyeket hozzunk forgalomba. A látogatóinknak volt lehetősége a már megvásárolt jegyeikről döntést hozni és nagyon hálásak vagyunk, mert sokan a visszaváltás helyett átkérték a jegyeiket a Völgyhétvégékre vagy a jövő évi nagyfesztiválra, számos látogatónk pedig támogatásként nálunk hagyta a megvásárolt jegyek értékét. Ennél többet nem szeretnénk kérni a közönségünktől, inkább bízunk abban, hogy jövőre ez az idei nehéz év már csak emlék lesz, teljes erőbedobással, minden helyszínünkön elindulnak a programok és méltó módon tudunk ünnepelni.

Dés László

Gazdasági szakemberként a vírushelyzet kapcsán volt-e olyan innovatív megoldásod, megoldásotok, amelyet „békeidőben” is lehet majd használni?

Alapvetően a csapatunk elég sokat dolgozott online már a járvány előtt is, így az, hogy a személyes meetingek nem voltak megtartva, nekünk nem okozott semmilyen hátrányt, hiszen online remekül folytattuk a megkezdett folyamatokat. Ami talán újítás volt, hogy nagyon gyorsan és pontosan állítottunk fel egy tervet, volt A-B-C-D változat… Most nem tudom, hogy épp melyiknél járunk, de jóval több volt, mint amit meg tudtunk valósítani. Az amúgy is proaktív csapat még hatékonyabb volt ezen időszakban, amit mindenképp szeretnénk megtartani a jövőben is. Nagyon sokat küzdöttünk azért, hogy ne kelljen egyik csapattagunktól sem megválni, megpróbáltuk mindenből a jót kihozni és úgy néz ki, hogy jelenleg (lekopogom) sikerült is. Nyilván egy járványidőszak után egészen más előkészíteni egy fesztivált, de arra mindenképp jó volt, hogy megláttuk, hogy akár a látogatók, akár a szerződött partnerek mennyire bíznak bennünk, mennyire támogatnak minket. Jelenleg pedig azért dolgozunk, hogy az egészséget, biztonságot maximálisan szem előtt tartva, egy sokkal kisebb, sokkal másabb fesztivált úgy tarthassunk meg, hogy közben igazi Völgyélményt adhassunk.

Abdulwahab Liana sajtóreferens

Mi a feladata a sajtóreferensnek, amikor jön a „lavina”? Hogyan lehet a kommunikációs közegben menteni, ami menthető? Milyen visszajelzéseket és üzeneteket kapott a Völgy idén nyáron a fesztiválozóktól?

A kommunikációnkban elsősorban a rendszeres völgybe járókra koncentráltunk, hiszen ahogy Nati is említette, a fesztivál, a programok és a csodálatos környezet mellett, nekik köszönhetően az, ami a Völgyben megszületett. Szerettük volna, ha tudják, hogy a stáb készen áll a nyárra, minden elő van készítve, fantasztikus 10 napot állítottunk össze, de természetesen az egészség az első és a legfontosabb. Amikor jött az első bejelentés és biztossá vált, hogy el kell halasztanunk a 30. Művészetek Völgyét, a csapat villámgyorsan reagált, így a szomorú hír mellé rögtön egy kis vigaszt is tudtunk adni a Völgyhétvégékkel. Ezt a sajtóval is megosztottuk, itt leginkább az időzítésre figyeltünk, hisz a sok esemény miatt rengeteg hír futott a témában, szerettük volna, ha a Völgyhétvégék híre nem veszik el. Fontos volt továbbá a tiszta kommunikáció a jegyvisszaváltásokkal kapcsolatban is, részünkről egyértelmű döntés volt, hogy mindenkinek visszaváltjuk a jegyét, aki azt szeretné, de azt is elárultuk, hogy hatalmas segítség a stábnak, ha az elővételes jegyek árával tud tervezni, ezért több lehetőséget is felkínáltunk. Sokan választották jegyvisszaváltás helyett a jegyátváltást a Völgyhétvégékre vagy a 2021-es fesztiválra, amit ezúton is hálásan köszönünk.

Abdulwahab Liana sajtóreferens

Mindig elmondjuk és nem véletlenül, hogy a Völgyközönség különleges közösség. Évről évre együtt töltünk 10 napot a nyárból, a fellépők, a kiállítók, a fesztiválozók, a stáb. Nagyon intenzív, közös élményekkel teli, közvetlen kapcsolatunk van a látogatókkal, ezért a legfontosabb a kommunikációnkban is mindig az őszinteség. Többször újraterveztünk ezen a nyáron, de törekedtünk arra, hogy minden már biztosnak látszó szakaszban megosszuk az aktualitásokat és természetesen minden felmerülő kérdésre válaszoltunk, ebbe pedig belefért az is, hogy elmondtuk azt is, ha valamiről éppen nem tudtunk semmi biztosat. Rengeteg szeretetet, kedvességet és pozitív energiát kaptunk a fesztiválozóktól, közösen szomorkodtunk vagy idéztünk Völgyemlékeket és közösen tervezzük a Völgyhétvégéket. A szeptemberi-októberi programsorozat egészen más, mint a Művészetek Völgye, ezt igyekszünk mindenhol elmondani, finomabb lesz, lassabb, őszibb, de elképesztően jó programokkal és egy nagy adag kíváncsisággal várjuk a kapolcsozást.

 

CÍMKÉK: