Egy hét múlva Katlan!

|

Ördögkatlan Fesztivál,  2022. augusztus 2-6.

Védnökeink neve mellett immár ott a kereszt, Cseh Tamás 2009-ben, Törőcsik Mari 2021-ben hagyott itt bennünket, nem érhették meg a jubileumi, 15. Ördögkatlant. De maradnak örökös védnökeink, mert emberségük, életművük örök példa marad számunkra. Azt reméljük, hozzájuk méltó közösségi ünnep lesz augusztus első hetében dél-Baranya kicsi falvaiban. Célunk változatlan: a minőségi kulturális programok által – Cseh Tamás és Bereményi Géza dalából kölcsönözve a kifejezést – mindannyian „jobbik részünket” tudjuk felmutatni ezen az öt napon.

Fotó: Karlóczy Dominik

Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete”
Friedensreich Hundertwasser

Védnökök: †TÖRŐCSIK MARI      †CSEH TAMÁS

A három település (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd) és a hozzájuk kapcsolódó Szoborpark, Vylyan Terasz és Mokos Színház több, mint 600 programot kínál. Ezek közül válogatunk, és teszünk ki bizonyos hangsúlyokat az alábbiakban.

Az elmúlt évek kivételes sikere után döntő kérdés: a háború árnyékában tud-e lenni Ukrán Udvar?

Ha Both Miklóson és munkatársain múlik: tud. Mindent megteszünk, hogy Nagyharsányban 2022-ben is megszülessen az Ördögkatlan egyik gyöngyszeme.

BOTH MIKLÓS UKRÁN UDVARA.

Ha sikerül, Rokytne faluból érkeznek idős énekesek, akik már nem először lépnek fel a Katlanban. Sőt, egy hagyományőrző énekegyüttes is fellép Rivnéből. Amikor évekkel ezelőtt Both Miklóssal és csapatával először létrehoztuk az Ukrán Udvart, egyetlen porcikánk sem kívánta, hogy 2022-ben ilyen fájdalmas aktualitása legyen majd ennek az udvarnak. De ha már így alakult, bennünk is működik az Ördögkatlant éltető csakazértis. Ha sikerül, most is elhozzuk az ukrán néniket, hogy jelenlétükkel-énekükkel bizonyítsák: él a szeretet és béke szigete Dél-Baranyában.

Minden évben kulcskérdés, kik az úgynevezett „DÍSZVENDÉGEK”? Választásunkkal idén is azt szeretnénk felmutatni, hogy mindenkinek, minden műfajnak helye van az Ördögkatlanban, aki-ami minőséget képvisel. Legyen az irodalom, zene, színház, fotográfia, múltunk őrizendő értéke. Így lesz ez 2022-ben is!

Fotó: Pál Zsombor

KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ

Összművész az összművészeti fesztiválon: Laci író, filmrendező, forgatókönyvíró, zenész, előadó, nem mellesleg tájrendező-kertépítő mérnök. Visszatérő vendég a Katlanban. Idén beszél majd új könyvéről, az elmúlt év egyik szenzációjáról (Öreg banda), zenél Kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével, és vele együtt idézzük meg a magyar underground zabolátlan zsenijét, Baksa Soós Jánost is.

FORTEPAN

„A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma”

(Cseh-Bereményi)

Célunk egy közös, személyes kiállítás, mely a Katlan öt napja alatt születik és folyamatosan gazdagodik. Hozz tehát képeket a családi gyűjteményből (visszakapod!), amelyeket Te ajánlasz fel a fesztivál időtartamára. A Tőled átvett képeket Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és mindenese válogatja-szkenneli. Téma: „ifjúsági probléma” a hatvanas-hetvenes években.

Fotó: Pál Zsombor

MINDEN MÁS

Amikor sokszáz nagyszerű programmal várjuk a látogatókat, minden „kiemelés” igazságtalan. Hiszen ugyanígy kiemelhetnénk az úgynevezett komolyzene katlanos prófétáit, a Dinyés Dániel-Kolonits  Klára házaspárt, akik énekes-zenész barátaikat is hívva rockzenészeket megszégyenítő sikerrel tartják évről-évre Operabeavatóikat, hozzá Jób könyve címmel, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs kortárs zeneművet írnak az Ördögkatlannak; A Magyar Zene Háza beköltözik a nagyharsányi templomba, koncertekkel, workshopokkal múlathatjuk velük az időt; kiállítással és koncerttel emlékezünk a magyar underground legendás alakjára, Baksa Soós Jánosra; a Játéknap segítségével rengeteg családi programmal találkozhatnak gyerekek-felnőttek; régi-új színfolt lesz Elek Ányosék vezetésével a DDC által létrehozott beremendi Zöld Udvar, ahol kiállítástól szemétszedő kirándulásig, gyárlátogatástól öko-kalandjátéktól vitaszínházig gyerekek is, felnőttek is örülhetnek egymásnak; megtalálja lesz a szokásos sorbanállás a színházi sorszámokért, hiszen fellép nálunk többek között Udvaros Dorottya és Básti Juli, Pokorny Lia és a Nézőművészeti Kft., a villánykövesdi Csikófuttatóban pedig még egymást értve és elfogadva lépnek fel a különböző színházi egyetemek hallgatói Kolozsvártól Budapestig, Kaposvártól Pécsig…; a Hagyományok Háza pedig gyerekprogramoktól táncházakig, kézművesektől népzenei koncertekig „teliszórja” a Teleki Ligetet jobbnál-jobb programokkal; ne felejtsük: a Pécsi Bölcsész Udvar új, szebb helyszínre (Aralica Kert) költözött, és a korábbiaknál is gazdagabb programot kínál; és akkor még nem esett szó a száznál több rock-koncertről, benne a Carson Comától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Kiscsillagig…

Fotó: Pál Zsombor

További felsorolás helyett ajánljuk az Ördögkatlan Fesztivál honlapját és Facebook-oldalát, ahol a műsorfüzetet is lapozgathatod, ha akarod..

CÍMKÉK: