A PLACCC második hete

|

Belorusz és ukrán művészekkel

A PLACCC 2022 második hetének programjában különösön fontosnak számít egy belorusz alkotócsapat és egy ukrán művész előadása, amelyekkel a fesztivál a fél éve tartó ukrajnai háborúra kíván reflektálni.

A PLACCC 2022 második hetének programjában különösön fontosnak számít egy belorusz alkotócsapat és egy ukrán művész előadása, amelyekkel a fesztivál a fél éve tartó ukrajnai háborúra kíván reflektálni.

Igor Shugaleev, Sergey Shabohin, Alexandra Kononchenko és Marina Dashuk The body you are calling is currently not available című produkciója már számos európai városban vendégszerepelt, Daria Pugachova viszont kifejezetten a Placcc felkérésére készíti el Shelter for Freedom címmel helyspecifikus akcióját.

A második hét programjában továbbá szerepel két mozgásra alapuló köztéri produkció (Juhász Kata Társulat – Cie. Two in One (A): Hétköznapi cirkuszaink, Mészáros Máté: A távolság mechanikája), valamint a Meetlab város játéka.

A Placccra meghívott belorusz előadás címe – +375 0908 2334 / The body you are calling is currently not availableegy fiktív telefonszámra emlékeztető kombinációt tartalmaz, ahol a +375 a Belorusz Köztársaság országhívó kódja, 0908 (augusztus 9.) a 2020-ban a hatóságok által cinikusan elcsalt belorusz elnökválasztás dátuma, 2334 pedig a Közigazgatási Törvénykönyv azon cikkének száma, amely alapján 2020 óta több mint negyvenezer beloruszt ítéltek el.

Shugaleev a reménytelenség bénító állapota ellen küzd a saját teste segítségével. Művésztársaival közösen olyan előadást alkottak, amelyben aktivista perspektívájukból tekintenek a Belaruszban 2020 óta tartó tiltakozásokra, és arra keresik a választ, hogyan lehet szolidaritást vállalni az országban maradt és politikai okokból bebörtönzött honfitársaikkal.

Daria Pugachova

Daria Pugachova, köztéri performanszairól ismert ukrán művész a háború kitörése után nem sokkal Szófiába menekült, azóta készült alkotásaiban a háború és a menekülés traumáit igyekszik feldolgozni, munkáiban a szabadság és annak korlátozásának témáját járja körül.

Shelter for Freedom című alkotása kifejezetten a Placcc Fesztivál felkérésére, a művész által választott helyszínre készülő helyspecifikus előadás. A Hármashatárhegyi légvédelmi bunkerek Dariát azokra a búvóhelyekre emlékeztetik, ahol Kijevben a rakétatámadások elől elrejtőztek. Az előadás végigvezeti a nézőket egy metaforikus úton, amely során a szabadságunk egyre korlátozottabbá válik. Mit jelent számunkra a szabadság? Mit tehetünk azért, hogy megvédjük?

A második hét programjában szerepel két olya magyar előadás is, amelyek a közös mozgáson keresztül értelmezik újra a városi tereket és az egymáshoz való viszonyunkat.

A Juhász Kata Társulat a tánc nyelvét alkalmazva társadalmi problémákat is érint, térspecifikus alkotásaikkal pedig céljuk, hogy nézőiket minél inkább aktivizálják – nincs ez másként a Hétköznapi cirkuszaink című előadásuk esetében sem. A Placcc 2022 keretében debütáló többgenerációs, családi előadásnak „díszletét” egy szabadtéri edzőpálya adja, a koreográfiai kompozíció pedig „hellyel kínálja” az aktív nézőket is. Az előadás szakítani kíván azzal a hétköznapi rutinnal, hogy a workout egy magányos, unalmas, repetitív szertartás, amelyet a szépség, a fittség, a „jól-kinézés” oltárán celebrálnak, és amiben nem szeretjük, ha megzavarnak.

Mészáros Máté A távolság mechanikája című 2019-es előadásának köztéri és részvételi verzióját 2021 júniusában mutatta be a Placcc Fesztivál a Sín Kulturális Központtal együttműködésben – a produkció azóta számos hazai és külföldi helyszínen megfordult. Az előadás három eleme – a koreográfus által vezetett séta, a grafikákat tartalmazó füzet és a piktogramos köztéri táblák – most először élvezhető együtt.

Az előadás köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verziójában az alkotók újfajta befogadásra invitálják a nézőket, amikor az eredeti előadást meghatározó mozdulatsorokat és konstellációkat piktogramokra „fordítják le”, amelyeket végrehajtva a nézők maguk is előadókká válnak, és újrateremthetik az előadás koreográfiájának kilenc állomását. A koreográfiák piktogramjait megtalálhatjuk a II. kerületben, a Millenáris és a Mechwart liget között egymástól kényelmes sétatávolságban, házak falán elhelyezett táblákon, továbbá a grafikák egy kiskönyvben is megjelentek – így azokat a vállalkozókedvűek egy digitális térkép segítségével akár önállóan is bármikor végrehajthatják. A Placcc 2022 keretében pedig egy alkalommal közösen, egy hozzávetőlegesen egyórás séta keretében Mészáros Máté vezetésével járhatók végig az állomások.

A házak falát használja a Meetlab kollektíva legújabb tudományos-művészeti fúziója a Lézertricikli is, amelynek segítségével old school játékokat játszhatunk egyedül vagy egymás ellen egy szokatlan játéktérben, a városi házfalakon.

A PLACCC 2022 második hetének részletes programja:

szept. 9. 19.00 Juhász Kata Társulat – Cie. Two in One (A): Hétköznapi cirkuszaink (helyszín: Mechwart-liget)

szept. 10.   16.00 és 19:00  Juhász Kata Társulat – Cie. Two in One (A): Hétköznapi cirkuszaink                 (helyszín: Mechwart-liget)

szept. 11.   17.00  Mészáros Maté: A távolság mechanikája (találkozópont: Széllkapu,  Millennáris)

19.00-22.00  Meetlab: Lézertricikli (Bókay utca – Práter utca sarok)

szept. 12. 19.00 Igor Shugaleev (BEL): The body you are calling is currently not available (helyszín: Nyolcésfél)

szept. 13.   18:00  Daria Puhachova (UKR): Shelter for Freedom (helyszín: Hármashatárhegyi bunkerek)

További információ: www.placcc.hu

Jegyvásárlás a Juhász Kata Társulat (HU) – Cie. Two in One (A): Hétköznapi cirkuszaink előadásra: https://placcc.jegy.hu

Regisztráció Mészáros Máté: A távolság mechanikája című részvételi sétájára: https://www.eventbrite.com/e/meszaros-mate-a-tavolsag-mechanikaja-placcc-2022-tickets-409523725487

Regisztráció Daria Pugachova: Shelter for Freedom című előadására, valamint a helyszínre induló minibuszra és csoportos sétára: https://forms.gle/oEUh2XjJfAp2WHSG9

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Creative Europe, In Situ, Summa Artium, Trust for Mutual Understanding, Aulea Alapítvány, Osztrák Kulturális Fórum, Nyolc és Fél, Budapest Tuning, Budapest Brand, Kláris Irodahajó, Explico EEC

CÍMKÉK: