370 animációs film a 15. KAFF-on

|

Augusztus 11-15. között rendezik a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált

Augusztus 11-15. között 30 ország 370 alkotását vetítik a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A nemzetközi seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek.

Három filmszínházban- a Malom Moziban, a Hírös Agóra színháztermében és az Otthon Moziban – és két szabadtéri helyszínen – a főtéri „Tér a térben” területen és a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményének udvarán –is animációs filmeket vetítenek négy napon át a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A versenyprogramok mellett a panoráma szekcióban a partnerfesztiválok –Annecy, Stuttgart, Zágráb, Hangzhou, Espinho, Pozsony és London – díjnyertes filmjei mutatkoznak be.       

A fesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség. Születésnapja alkalmából köszönti a fesztivál 90 éves Dr. Matolcsy H. Györgyöt, a Pannónia Filmstúdió egykori – a magyar animáció aranykorát megteremtő – stúdióvezetőjét és két 70 éves rendezőt, Orosz Istvánt és Cakó Ferencet. Mindhármuk munkásságából retrospektív vetítések keretében kaphat ízelítőt a közönség. A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál időpontja egybeesik a kecskeméti rajzfilmstúdió megalapításának 50. évfordulójával. E jeles jubileumot a fesztivál tíz vetítésből álló programmal és az elmúlt 50 év legemlékezetesebb pillanatait bemutató kiállítással ünnepli.

Jankovics Marcell

A KAFF a gyerekekre és a családosokra is gondol, így csütörtökön 19 órakor Kecskemét főterén a Kaláka ad koncertet és augusztus 14-én az Otthon moziban két családi filmet nézhetnek kicsik és nagyok. A gyerekek – ingyenes, de regisztrációhoz kötött – animációs játszóházon vehetnek részt, az Ifjúsági Otthon Tükörtermében pedig a fiatalok saját maguk készíthetnek rajzfilmet csütörtökön, pénteken és szombaton.

Vizipók-csodapók

Több kiállítás is színesíti majd a 15. KAFF programját: Milorad Krtstić, Menyhei Szabolcs, Cakó Ferenc, Szoboszlay Eszter képeit a Hírös Agórában, míg Orosz István képeit a Bozsó Gyűjteményben lehet majd megtekinteni, továbbá könyvbemutatókra, előadásokra és szakmai konferenciára is sor kerül a KAFF négy napja alatt. A fesztiválon való részvétel ingyenes.

További információk a KAFF weboldalán.

CÍMKÉK: