Térfoglalások

|

Restaurált Lotz-freskók a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiállításán

A Magyar Képzőművészeti Egyetem fennállásának 150. évfordulóját egy nagyszabású, az egész tanévet átívelő programsorozattal ünnepli. Az esemény fő pillére egy kiállítássorozat, melynek harmadik és egyben utolsó nagy állomása a Térfoglalások – A Régi Műcsarnok történetei fókuszában a frissen restaurált, káprázatos Lotz-freskók állnak. Megnyitó: február 15-én az egyetem Barcsay termében.

A Térfoglalások – A Régi Műcsarnok történetei kiállítás egyedülálló archív hang- és képanyagokkal – különleges régi dokumentumokkal, fotókkal, építészeti tervrajzokkal, műtárgyakkal – idézi fel a 19. századi régi Műcsarnok szalontárlatainak hangulatát, de a századforduló kabaré-miliőjébe is belefeledkezhetünk.

Fotó:  Gabelics Antal / MKE

A tárlaton az archív anyagokat modern és kortárs alkotások is kiegészítik: megcsodálhatjuk többek között Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Czene Márta, Csók István, Ferenczy Károly, Gróf Ferenc, Jovánovics György, Kósa János, Lengyel András, Lotz Károly, Réti István, Szőnyi István, Tranker Kata, Katarina Ševic, Vaszary János alkotásait is.

Fotó:  Gabelics Antal / MKE

A Képzőművészeti Egyetem hallgatói pedig új, izgalmas alkotásokkal reflektálnak az ikonikus palota történetére. Többek közt a belső udvart hajdanán díszítő majolika díszkút drótokból készített mását és a hallgatók egy csoportja által készített fotó-animáció az épület első pár évtizedéről. A Térfoglalások – A Régi Műcsarnok történetei kiállítás fókuszában az épületrész legnagyobb látványossága, a frissen restaurált, csodálatos Lotz-freskók állnak. A Képzőművészeti Egyetem Régi Műcsarnokának mennyezetét díszítő Lotz-freskók restaurálása 2021 végén fejeződött be, ugyanekkor újult meg az épület díszes előcsarnoka, aulája, lépcsőháza és rektori folyosója is.

A műcsarnok a Sugárúton (Láng Adolf tervrajza után)

A nagyszabású felújítási projektet széles körű kutatási munkák előzték meg, melynek célja az volt, hogy az évtizedek alatt súlyosan roncsolódott Lotz-faliképegyüttes és a Láng Adolf által tervezett épületrész neoreneszánsz belső terei újra az eredeti pompájukban legyenek láthatóak. A restaurálás során az épületrész díszítőfestése mellett a fa, üveg, fém és kő épületelemek is megújultak.

Fotó:  Gabelics Antal / MKE

A Lotz-faliképciklus allegorikus női figurái a művészeti ágakat – Festészet, Szobrászat, Rajz, Építészet, Iparművészet, Művészettörténet -, valamint az akadémikus művészet alapfogalmait – Valóság, Képzelet, Fantázia, Harmónia – testesítik meg. A Lotz-freskók restaurálása különleges szakértelmet igényelt, mivel a falfestések szekkótechnikával, száraz vakolatra, olajfestékkel készültek. A Térfoglalások – A Régi Műcsarnok történetei kiállítás bemutatja Lotz-freskók előtörténetét, festményváltozatait, valamint egy különleges válogatást is az egyetem Művészeti Gyűjteményének Lotz-kollekciójából. Az archív anyagot az egyetem volt és jelenlegi tanárainak és diákjainak a Lotz allegóriákhoz kapcsolódó munkái egészítik ki.

A Képzőművészeti Társulat jubiláris kiállítása. – A műcsarnok nagy termének északnyugati oldala. Weinwurm Antalnak a „Vasárnapi Újság” számára készített fényképe.

A kiállítást Bojár Iván András művészettörténész nyitja meg 2022. február 15-én, 18 órakor.

Az egyetem szombatonként tárlatvezetéseket tervez.

A kiállítás megtekinthető 2022. március 19-ig, hétfő-péntek: 14.00-19.00, szombat: 10.00-18.00.

Fotó:  Gabelics Antal / MKE

Bővebb információ a Magyar Képzőművészeti Egyetem honlapján

CÍMKÉK: