Szezonnyitás a Margitszigeti Színpadon

|

Grandiózus előadások a Margitszigeten

 Szemeket és füleket kápráztató előadásokkal nyitja a szabadtéri színházi szezont a Margitszigeti Színház első két produkciója.

Június 3-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyar hősök, csaták és szerelmek látványos táncelőadása után június 5-én az ország legnagyobb klasszikus zenei együttese és kórusa, a Nemzeti Énekkarral kiegészült Nemzeti Filharmonikus Zenekar indítja el, Mozart kétzongorás versenyművével, Lucas & Arthur Jussen holland zongoraművészek közreműködésével. Az előadás második részében Carl Orff: Carmina Burana-ja csendül fel Kesselyák Gergely vezényletében, a Magyar Állami Operaház Gyermekkara közreműködésével.

Magyar hősök, csaták és szerelmek – Interjú Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfussal

Az előadás három sztárénekes, Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vadkerti Imre közreműködésével kíván emlékezni és emlékeztetni a megbonthatatlan nemzeti egységre, megidézve a magyarság nagy történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit.

„Többször felléptünk már a Margitszigeten, mindig örömet jelent, ha a város, sőt, az ország egyik legnagyobb szabadtéri színpadán dolgozhatunk. Ez egy nagyszabású bemutatója a Nemzeti Táncegyüttesnek, melyet Bán Teodóra, igazgató kérésére újítottunk, frissítettünk fel.” – mondta Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész, a produkció rendező-koreográfusa. „Az előadásban egészen az ősmagyar sámán koreográfiától, sámán táncoktól kezdve, haladunk végig történelmünk viharos évszázadain, látványos táncképekben, tablókban megjelenítve többek között például István király, Hunyadi János, az 1848-49-es szabadságharc, az 1956-os forradalom, a világháborúk meghatározó eseményeit, sorsfordító pillanatait.”

Varga Miklóstól az Egri Csillagok musicalből, Jumurdzsák egyik dalát hallhatjuk majd, Keresztes Ildikót arra kértem, hogy az István a királyból a sámán asszony dalát énekelje el, Vadkerti Imre pedig a Dózsa musicalünkből, a „ceglédi beszédet” fogja előadni. A záró fináléban is feltűnik majd mindhárom művész, valamint természetesen a táncosaim is énekelnek, sőt prózában is megszólalnak, tehát nem csupán táncosként, hanem színészként lesznek jelen a színpadon. Ráadásul erre az előadásra a Bartók Táncegyüttes tagjai is csatlakoznak a csapathoz, így egy nagy ívű, táncos összefogás elevenedik majd meg a színpadon”

A fellépő művészek és minden közreműködő nevében Bán Teodóra a Margitszigeti Színház ügyvezetője és művészeti vezetője is megerősítette: „Mindannyian nagyon várjuk és felelősen készülünk nyári színházunk nyitására, hogy végre részesei lehessünk, a valódi, élő nagy előadásaink által a művész és közönség találkozásának. Az ország reprezentatív nyári színháza, szabadtéri nyitott ültetett nézőterének köszönhetően, jelenleg a legbiztonságosabb közösségi játszóhelynek számít. A fellépő művészek hozzáállása egységes, egyező és felelősségteljes: a közönség és a maguk egészsége, valamint fellépési lehetőségük érdekében beoltatták magukat, így készülnek a próbákra, az előadásokra, koncertekre.”  

A Nemzeti Filharmonikusok koncertje – interjú Kesselyák Gergely karmesterrel

A Margitszigeti Színház hagyománya, hogy klasszikus zenei sorozatát a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikusok indítják az Operaház Gyermekkara közreműködésével. Ez a tekintélyes felállás adja elő június 5-én Mozart két zongorára írt Esz-dúr versenyművét és Carl Orff Carmina Burana-ját. A zenekarhoz két világhírű holland zongoraművész, Lucas & Arthur Jussen csatlakozik.

A koncertet a Liszt-díjas érdemes művész, Kesselyák Gergely vezényli.

„Az a dolgunk, hogy elvigyük az emberekhez a zenét, és nagyon örülünk, hogy ezt újra személyesen tehetjük. Ez egy euforikus érzés.” – mondta a karmester. „Az online koncertek megerősítettek bennünket abban, mennyire fontos, hogy az élő közönség is ott legyen, és velünk együtt lélegezzen. Segítenek, hogy a koncentrációnkat olyan dimenzióba emeljük, amire a kamerák előtt nem biztos, hogy képesek vagyunk.”

Kesselyák azt is elárulta, a tavalyi nyitás utáni második koncertjét épp a Margitszigeti Színházban vezényelte, augusztus 19-én. „Nagyon szeretek itt vezényelni, egyáltalán a nyári esti, kultúra, opera játszás a szabadban szerintem egy nagyon fontos eleme az operaéletnek.”

„A nyáresti szabadtéri opera játszás semmihez nem fogható élmény, bár nem helyettesíti a koncerttermek akusztikáját, a természeti adottságok, a szabadtér atmoszférája még vizuális élménnyel is kiegészül. Jó, hogy adódik lehetőség erre is, meg arra is. Most a nyári szezonban a szabadtéri színházé a főszerep!

További programok a színház weboldalán.

CÍMKÉK: