Gourmet

|

Új lendület a gasztronómiában

Míg tavaly az „örökség” témáját járhattuk körül a hazai gasztronómia legátfogóbb eseményén, idén az „új generáció” kerül a középpontba június 2-4. között a Millenárison, az MBH Bank Gourmet Fesztiválon. A magyar vendéglátás legismertebb képviselőinek bemutatása, és a több mint száz kiállító változatos étel-, desszert- és italkínálata mellett – a programok sűrűjében – a különböző művészeti ágak és a gasztronómia közös metszéspontjainak világában is elkalandozhatunk.

A hazai gasztronómiában ma egyre nagyobb teret nyer egy markáns, magas szakmai színvonalat képviselő új generáció, legyenek séfek vagy cukrászok, borászok, baristák vagy akár bartenderek. Az idei Gourmet tematikájában ők kerülnek fókuszba, tágabb értelemben pedig a megújulás, az újdonságok, legyen szó új trendekről, technológiákról, alapanyagokról vagy akár stílusról.

“A jól bevált receptet megtartottuk: a Gourmet lényegében továbbra is egy óriási szabadtéri sétáló kóstoló, ahol elveszhetünk a legjobb fővárosi és vidéki éttermek kínálatában, legyen szó fine-diningról, bisztrókonyháról vagy street foodról, hazai vagy nemzetközi konyháról. Desszertként tucatnyi cukrászda remekeit kóstolhatjuk, kísérőként pedig rengeteg izgalmas ital közül választhatunk. Viszont soha nem volt még ennyi új étterem a kínálatban, az ötven kiállító étterem több mint negyede új, azaz először lesznek a fesztiválon” – foglalta össze Nemes Richárd, a rendezvény főszervezője.

A szakmai bemutatókon túl olyan előadásokat is hallgathatunk, amelyekben a konyhaművészet közös metszéspontba kerül az irodalommal, a zenével vagy akár a festészettel is” – emelte ki a főszervező.  Nyáry Krisztián író például Segal Viktor séffel közösen járja körül, hogy mi a közös a kamrában és a könyvespolcban. Béres Anett, a Borkonyha cukrászséfje desszertet készít majd, közben Weiler Péter képzőművésszel beszélget a látvány, a színek és a fenntarthatóság szerepéről a gasztronómiában és a vizuális művészetekben. És vajon megmutatható-e egy ország világnézete, hangulata, szellemisége egy rakás palacsinta és néhány egyszálgitáros dal segítségével? Keve Márton, a 101 bistro séfje és Járai Márk énekes-gitáros erre tesznek kísérletet a záró program keretében.

CÍMKÉK: